våga fråga

Givetvis ska en folkomröstning om en sammanslagning hållas i båda kommunerna om det ska vara någon mening med den. Igår sade kommunstyrelsen på Hammarö nej till motionen från (kd) om att hålla en folkomröstning. Därmed faller också förslaget i Karlstad.

Att delar av Hammarös politiker (S, M, FP, C) inte vill fråga medborgarna om vad de tycker i kommunsammanslagningsdiskussionen känns inte positivt. Oavsett vad man tycker om en sammanslagning kan man ju iallafall fråga, kan tyckas.

I artikeln i Vf (som ni kan läsa i helhet här) svarar bl a  Siv Jidlöf (S) på varför de inte vill ha någon sammanslagning:
– Eftersom vi socialdemokrater inte vill ha någon sammanslagning känns det fel att låta Hammaröborna rösta om det, säger hon.
• Varför vill ni inte ha någon sammanslagning?
– För att det inte finns någon opinion för det.
• Men hur vet du det när Hammaröborna inte får rösta?
– Jag har hittills inte fått några indikationer på att de är intresserade. Jag har varken fått samtal eller mejl av folk som har uttryckt en önskan om sammanslagning.

Miljöpartiet har alltid velat vitalisera demokratin, och genom att hålla folkomröstningar finns möjligheten för folket att få komma till tals även mellan valen. Miljöpartiet vågar fråga!

En reaktion på ”våga fråga

 1. KD, MP och V på Hammarö röstade för att hålla en folkomröstning. Miljöpartiet på Hammarö anser att folkomröstningar är ett viktigt demokratiskt verktyg som skulle passa ypperligt att använda i denna situation.

  Däremot inte sagt att vi som kommuninvånare skulle vara för en sammanslagning. På MP:s medlemsmöte som behandlade frågan om sammanslagning så bestämdes att medlemmarna var fria att rösta så som de önskade (om det blev en folkomröstning) och ska man lämna makten till folket så behöver inte partierna egentligen inte ta ställning i sakfrågan.

  Nu blir det ingen folkomröstning men Miljöpartiet hoppas på fortsatt samarbete över kommungränserna med Karlstad och även andra kommuner i Värmland.

  Mikael Jern (MP)
  Kommunstyrelsen
  Hammarö

Kommentarer inaktiverade.