badhusfrågan

Badhus är hett just nu. Debattens vågor går höga om det ska vara 50 meter eller inte och hur mycket pengar det ska kosta.

S, V, MP har beslutat att vi ska renovera och bygga till badhuset på Sundsta. Det blir en lekdel, en relaxavdelning och en rehabiliteringsbassäng, plus en ytterligare 25m bassäng. Bra för barnfamiljer, funktionshindrade och alla som vill motionssimma. Kostnaden för detta ligger på 230 milj. kr.

Förutom detta har vi också lagt till investeringar som ska gynna simsporten. Men det är här åsikterna går isär. För trots att simsportarna varit med i processen så backar de nu och kräver att en 50 m bassäng ska byggas, och Allians för Karlstad är i populismens tecken inte sena att hänga på. I blogginlägg, insändare och debattartiklar beskylls majoriteten för att slösa med skattebetalarnas pengar.

Så! För att förtydliga: Karlstad behöver ett badhus, för alla – barnfamiljer, funktionshindrade och motionsimmare. De flesta andra kommuner har redan ett badhus i stil med det vi vill bygga. Någon annan kommun har FÖRUTOM ett vanligt badhus också byggt vad som i debatten kallas för en ”borås-arena” – en 50 m bassäng, med läktare och verksamhet – i största del anpassat för simsporten. Kostnaden för detta ligger på dryga 50 milj. kr. Allians för Karlstad jämför således den mångfacetterade satsningen på badhus som majoriteten vill göra med denna ”borås-arena”. Jag hävdar att den jämförelsen inte går att göra – för det handlar om två helt skilda saker.

Och för att ytterligare förtydliga: S,V och MP är inte emot ett bygga av en 50 m bassäng i en ny arena. Men i första hand måste vi renovera och ta hand om det badhus vi redan har och som inte har varit renoverat på åratal, och som dessutom börjar bli väldigt nedgånget och sunkigt. I majoritetens uppdrag ingår att se över möjligheterna  till ett nytt arenabygge, där en 50 m bassäng får plats och där simsporten kan ha tävlingar och träningar. Denna satsning vill vi gärna se sker ihop med andra intressenter.

2 reaktioner på ”badhusfrågan

 1. Gränsen mellan sanning och lögn är hårfin. Du påstår att Allians för Karlstad jämför ert badhusprojekt med boråsmodellen. Det gör vi till viss del. Men, du glömmer, medvetet eller omedvetet, det avgörande tillägget att även vi vill renovera sundsta. Låt oss ta ett ränkeexempel. En ny arena byggs med en 50 metersbassäng. Kostnad ca 60 milj. Renovering och utveckling av sundsta är vi övertygade om går att göra billigare än ert lyxförslag. Men låt oss säga att vi renoverar för 140 miljoner. 140 miljoner är otroligt mycket pengar och en renovering och utveckling av lek- och rekreationsbad måste gå att få till inom den ramen. Vi kommer att få göra avkall på några av era lyxbetonade projekt men vem har efterfrågat turkiskt bad, sandstränder och välvda bassänger? Med vårt förslag får vi en ny simarena för tävlings- och motionssim OCH ett renoverat badhus för lek och rekreation för 30 miljoner mindre. Du kallar oss populister. Om populism är att ta ansvar för karlstadsbornas pengar och tillgodose önskemål så får du gärna kalla oss populister.

  //Peter Kullgren (KD)

  1. mariafrisk

   Gränsen mellan sanning och lögn är hårfin. I massmedia och andra sammanhang har det framstått som att det är just den jämförelsen mellan Sundsta och 60 milj-arenan som ni och andra gör. Jag tycker det är oerhört viktigt att vara tydlig med vad man avser. Det är en aspekt.

   Den andra aspekten är att det sannerligen går att renovera Sundsta till en billigare peng utan turkiskt bad och relaxavdelning. Men jag misstänker att det finns många som vill ha den satsningen också, t ex alla de som idag åker till Gustavsvik eller Loka Brunn för relax och lek. De som förespråkar 50 m bassäng har fått stort utrymme i debatten, vilket givetvis är ok. Men vad tycker resten?

Kommentarer inaktiverade.