Åke vill ha en kretsloppsby

Som tidigare skrivits om på den här bloggen så finns det ju inte plats för en centralt belägen kretsloppspark a la Göteborg och Alelyckan. Tanken var att den skulle ligga vid nuvarande återvinningsscentral vid I2.

Istället finns nu en möjlig lösning på att både ha kakan och äta den. För vi vill ha solareturen och dess verksamhet i ett centralt läga (I2), vi tror det är viktigt att man kan lämna avfall ganska centralt, men vi tror också att avfall som man inte slänger så ofta kan lämnas på annan plats. Allt detta ska sedan inte sammanblandas med återvinningsstationerna, som ska finnas väl tillgängliga i bostadsområden (där har Åke fö också en idé men mer om det en annan gång).

-Jag tänker mig att man skapar en kretsloppsby, i stället för en park. Och att en del av verksamheten som idag finns på den befintliga återvinningscentralen flyttas till en annan plats, säger han. Till exempel menar Åke Pettersson Frykberg att sådant som trädgårdsavfall, ris och vitvaror lika gärna skulle kunna lämnas i en separat station.

– Till exempel ute vid Välsviken. Det finns ingen anledning till att den typen av saker måste lämnas mitt i stan, säger han. Även den återvinningsstation där man slänger glas, kartonger och plast och som idag finns inne på området skulle behöva flyttas, menar Åke Pettersson Frykberg. – Solareturen är viktig och jag ser gärna att även andra aktörer, som Gengåvan eller Röda Korset, ska finnas där och ta hand om det som annars slängs. Det är så att säga den positiva kärnan av den kretsloppspark som vi ville skapa, säger Åke Pettersson Frykberg.

Läs hela artikeln på vf.se