Manifestation för en kärnvapenfri värld

Idag manifesterade Kvinnor för fred, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för en kärnvapenfri värld.

Den budkavlen vi tog emot och skickade vidare startade i Haparanda för drygt ett år sedan, den 15 novemer 2008 och har nu kommit till Karlstad. Det var kvinnor för fred som tog initiativet och startade ett samarbete mellan folkrörelser, partier, kommunledningar, kyrkan och enskilda.

Jag (Maria) höll ett kort tal som lät ungefär så här:

Fredsmanifestationer känn vid en första tanke ganska förlegade. Det känns som något som var aktuellt för 30 år sedan.

De handlade fredsmanifestationer om att förhindra utplacering av kärnvapen i Europa, och den diskussionen försvann sedan så relationerna mellan Sovjet och NATO tinade upp och då kalla kriget inte längre var ett stort skrämmande hot.

Kanske är det just därför som vi idag tror att kärnvapen inte längre är något problem och att vi har läget under kontroll.

Sanningen är att det är precis tvärtom.

Vi har kanske större anledning att demonstrera idag än för 30 år sedan.

För under dessa 30 år har det skett en enorm teknikutveckling.

Hiroshima utplånades av en liten bomb då 200 000 människor dog. Idag har de befintliga 25000 kärnvapnen en sprängstyrka av 300 000 hiroshimabomber, och 12000 av dem står på ramper klara att avfyras inom 2- 15 minuter.

Om detta talar man inte så mycket, trots att det kan ödelägga stora delar av mänskligheten.

Det är dags att vi börjar tala om detta nu!

I maj startar FN:s stora nedrustningskonferans om ickespridning av kärnvapen. Då samlas världens länder för att försöka komma överens om kärnvapnens framtid. Det är denna konferans som kvinnor för fred hade i sikte när det startade sin budkavle – och med budkavlen följer en namninsamling som riktar sig till den svenska regeringen. Namninsamlingen riktar en uppmaning till regeringen om att arbeta fram en konkret handlingsplan för konferansen i maj och förhandlingar som ska leda fram till att en konkret arbete för kärnvapennedrustning påbörjas.

2 reaktioner på ”Manifestation för en kärnvapenfri värld

  1. Pingback: vårdagjämning « mariafrisk

Kommentarer inaktiverade.