30km/h – idag blir det verklighet!

Idag fattar teknik- och fastighetsnämnden inriktningsbeslut kring hastigheterna i kommunen. S, V och MP vill ha 30km/h i bostadsområden, och 50km/h på de flesta andra gator.

Allianspartierna deklarerade igår i media att detta för 30km /h inte var något för dem. De tror inte någon kommer att följa skyltningen, och folk kör ändå så sakta att inga skyltar behövs, menar de. Dessutom tycker de att det blir för dyrt.

Vi tror på att det är viktigt att med alla till buds stående medel försöka förbättra trafiksäkerheten i Karlstad. 30 km/h i bostadsområden är en del i detta. Sedan måste det också till fysiska hinder i trafiken för att minska hastigheten.

För en tid sedan avled en flicka som cyklade till skolan efter att ha blivit påkörd av en bil. Detta får inte hända igen! När det gäller krock mellan bil och oskyddad trafikant är dödligheten 9 av 10 vid 50km/h medan den är motsatt vid 30km/h, 9 av 10 överlever! För oss är det viktigast! Vi vill ha en politik för människor. Hur mycket är ett människoliv värt för alliansen?    

Flera andra kommuner har redan genomfört detta och nu är det äntligen dags för Karlstad. Hur mycket skyltar det blir och hur mycket det kommer att kosta är inte helt klart är, men klart är att det inte kommer att kosta så mycket som allianspartierna hävdar. Eftersom detta är ett inriktningsbeslut, kommer varje gatan att ses över under några månader framöver. Detta också i samråd med kollektivtrafiken.