vad vill vi med äldreomsorgen?

Igår var det äldreomsorgsdebatt arrangerat av Carema Care. Det blev en diskussion om olika partiers önskemål för framtidens äldreomsorg, förståss, men också mycket detaljfrågor, som var svårare att svara på.

Det är mycket med äldreomsorgen i Karlstad i dag som är bra. Vi bygger ett nytt fint boende för dementa/multisjuka på Zackrisdal med en jättefin trädgård där man kan, utan större problem,  äta lunch, gå ut på egen hand och tillbringa stora delar av dygnet ute – om man vill. Boendet kan på många sätt symbolisera vad miljöpartiet vill med omsorgen och äldre. Vi vill att äldre ska ha lika stor möjlighet att välja som yngre – vad gäller boende och mat.

Äldre måste i lika stor utsträckning som yngre kunna välja bostad. Därför är det viktigt att det finns en uppsjö av olika boendeformer för att kunna tillgodose individens behov och önskemål. Lika viktig är att det finns olika boenden på olika orter i kommunen. Om man t ex bott i Skåre i hela sitt liv, borde man kunna få bo kvar där även efter att man inte vill bo kvar i villan.

Mat är en oerhört viktig del i människors välbefinnande. Det handlar givetvis om näringsriktig mat, men också om lukt, smak, gemenskap och en helhetsupplevelse kring måltiden. Kommunens mat har fått bra betyg i enkäten som de som får mat får fylla i, men möjligheten för äldre att i större utsträckning välja maträtt och kanske också leverantör av maten kan bli mycket bättre. Vi vill också gärna se till så att äldre får möjlighet att äta mat på restaurang tillsammans med vänner och kanske med hjälp av frivilligorganisationer.

Att gemensamt kunna äta en måltid är en nog så god händelse på dagen, men andra aktiviteter är också viktiga. Seniorernas Hus, som just nu håller på att byggas, hoppas vi kommer att vara ett ställe för äldre att få en del av sina behov om aktiviteter tillfredställda. Där finns iallafall möjligheten att skapa något bra. Från miljöpartiets sida skulle vi dels vilja uppmuntra kollektiva transporter, men också inte låta ekonomin vara ett hinder för äldre att ta sig ut och ha ett aktivt liv. Vi vill därför rabattera priset på kollektivtrafikresor för äldre – för att alla ska kunna känna att man har råd att åka buss.

2 reaktioner på ”vad vill vi med äldreomsorgen?

  1. Pingback: dålig timing « mariafrisk

  2. Pingback: ibland är det inte mycket som blir rätt « mariafrisk

Kommentarer inaktiverade.