Språkrörsbesök i solstaden

Att vara grön. Vad innebär det? Det kan innebära att du just nu reser landet runt och förklarar varför du vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet de Gröna. I sådana fall var det stor chans att du också befann dig i Karlstad en måndagskväll på UNO.  Att vara grön är också en frågeställning som går att närma sig ifrån ett antal olika infallsvinklar. En av de första att ge sig i kast med att svara på detta var kandidaten Åsa Romson.

– Jag ser grönt som ett politiskt koncept som är större än Miljöpartiet. Det tillhör miljö- freds- och kvinnorörelsen. Det tillhör framförallt den efterindustriella tiden då man inte kan göra samma analyser som arbetarrörelsen eller 1800-talets borgerlighet och kapitalister gjorde. Vi vill se de nya problemen och hitta nya lösningar, berättade Åsa Romson för åhörarna.

Hon var inte ensam att ha en idé vad det innebär att vara grön. På plats i Karlstad fanns även Mikaela Valtersson, Akko Karlsson, Joakim Pihlstrand Trulp och Torbjörn Gannholm. Valberedningens förslag till språkrör efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är Åsa Romson och Gustav Fridolin, samt till partisekreterare föreslår man Anders Wallner. Men eftersom Miljöpartiet har en vision om aktiv partidemokrati innebär det inte någon splittring i att det finns fler personer som är intresserade av att göra ett avtryck på den gröna politiken i egenskap av språkrör. Tvärtom: i en öppen process finns det rum för olika viljor, vilket innebär det en trygghet från likriktning och maktkoncentration.

Därför kunde vi åhörare bland annat få lyssna till Akko Karlsson från Kalmar. Hennes fokus är bland annat regionalpolitiskt, (läs hennes blogg här) med stad och landsbygd och relationen däremellan. Vikten av en levande landsbygd berörde flera deltagare, som också tog upp den pedagogiska utmaning av att visa på att samhällen utanför storstaden kan bli den stora vinnaren i en grön omställning av samhället. Bland annat utifrån perspektivet att den lokala och sociala ekonomin då skulle hamna i större fokus för att på så bidra till skonsammare ekologiska fotavtryck.

Akko Karlsson (t.v) och Thorbjörn Granholm (t.h)

– Att vara grön för mig sätta människa och miljö över kapital och kortsiktiga vinstintressen. Det handlar om att se helhet över tid och solidaritet för människor, miljö och kommande generationer. Det är själva grunden, menade Akko Karlsson.

Akkos ord bidrog med ytterligare ett perspektiv till vår frågeställning. En annan röst som hade åsikter kring detta var Joakim Pihlstrand Trulp, (läs hans blogg här). Han ser den gröna idén att våga vara modig att stå för något kvalitativt annorlunda i dagens politiska landskap. Han tog bland annat upp klimatfrågan och det som kallas för ”peak oil”, vilket han integrerade i sin idé över den roll Miljöpartiet bör ha i förhållande till samhället.

– Att vara grön innebär att vara samhällskritisk, för vårat samhälle fungerar inte som det ser ut idag. Att vara grön innebär också att vilja ställa om till ett samhälle som fungerar, och att vara alternativ när det gäller synen på demokrati och ekonomi, menar Joakim Pihlstrand Trulp.

Mikaela Valtersson.

Miljöpartiet är idag Sveriges tredje största parti. Något som Mikaela Valtersson, som för närvarande är ekonomisk talesperson för partiet, tog upp som exempel på vad som av nödvändighet innebär en förändringsprocess. Hon menade att självbilden måste hänga med i tiden och att synen på sin egen möjlighet att påverka samt språkrörens roll därför blir annorlunda gentemot hur det såg ut för bara tio år sedan.

Moderator Martin Oscarsson höll i kvällens möte och passade på att ställa ett blandat batteri med frågor kring hur kandidaterna ser på andra partier, själva språkrörsrollen och relationen till partiet. Vid utfrågning från åhörararna togs även landsbygspolitik, social utsatthet och den gröna knäckfrågan kring arbetstidsförkortning upp. Om detta går det att skriva och säga åtskilligt mer, dock ej något mer från undertecknad för den här gången. Avslutningsvis vill jag dock passa på att ställa en fråga till dig som läsare: hur ser du på grönas uppgift i politiken?

En reaktion på ”Språkrörsbesök i solstaden

  1. Pingback: Solen i Karlstad « Akkomp’s Blog

Kommentarer inaktiverade.