Semestertiden är slut (Uppdaterad)

Sommaren har till stor del passerat och hösten har börjat ge sig själv till känna. Det blir dock varmare en period innan riktig höst kommer, som det brukar bli. Men semestern eller ledigheten för politiker och tjänstemän slutar i regel nu och det är dags att återvända till arbetsplatsen. Om du inte redan är medlem, men intresserad av att delta på möten kommer snart en full uppdatering av alla mötestider under höst och vinter! Dessutom kommer vi förbättra uppdateringen av kommunpolitiska händelser och beslut!

Sommaren har gett oss många olika händelser, vissa positiva och glädjefyllda, andra hemska och fruktansvärda.

Till det positiva hör Stockholm Pride i Stockholm (och Värmland Pride där MP Karlstad deltog), som gick av stapeln förra veckan, för 12:e året i rad! Temat var öppenhet och Miljöpartiet deltog som parti med kampanjen Öppen för förslag kopplat till kampanjen, Vilket Sverige vill du ha 2025?, för revidering av partiprogrammet. MP i Stockholmsregionen har bilder på Facebook från Pride.

I Oslo och på Utöya hände i det närmaste otänkbara händelser: bombdåd mot regeringen följt av brutala mord på socialdemokratiska engagerade ungdomar. I ord är det svårt att beskriva känslorna och tankarna av sådana händelser. Språkröret Gustav Fridolin uttalade sig om dåden. I Karlstad lade kommunen ut en kondoleansbok som människor kunde skriva i. Boken har skickats till vänorten Moss i Norge. MP Karlstad uttrycker sin sorg och bestörtning över dåden. Vårt ena språkrör Per-Inge Lidén har skrivit i Nya Wermlands-tidningen rörande ämnet.

I Syrien och Libyen fortsätter stora protester mot regimen respektive inbördeskrig mellan rebeller och Khaddafi. Även i Egypten, Bahrain, Jemen och Israel pågår demonstrationer av olika slag. Den brittiska tidningen The Guardian (samtliga nyheter är på engelska, eftersom det är svårt att få tag på längre, utförligare texter på svenska) har ett ett samlat grepp om händelserna i Mellanöstern. I annat fall är ett tips Godmorgon, världen! i P1.

Svälten i delar av Östafrika (kallas även Afrikas horn) är en gigantisk humanitär katastrof, där miljontals människor svälter på grund av torka, störda ekosystem, dålig politik, krig och stora läger där människor trängs på små ytor. Sveriges Radio Ekot följer utvecklingen. I antal berörda människor är detta den klart största katastrofen nu.

Vill du göra någonting är det enkelt! Här finns insamlingar: