Personlig assistans på entreprenad?

Igår beslutade Vård- och omsorgsnämnden att skapa ett förfrågningsunderlag gällande att lägga ut hela verksamheten för personlig assistans på entreprenad.

Den huvudsakliga anledningen till detta är besparingskrav. Vård- och omsorgsnämnden har ett underskott på 13 miljoner kronor som måste hanteras. Föregående år låg besparingarna på 45 miljoner kronor. Skatteintäkter och avgifter täcker inte ökade behov i olika kommunala nämnder, vilket skapar krav på att spara eller förändra verksamhet.

I dagsläget kan man ansöka om personlig assistans direkt via Försäkringskassan eller också via kommunen. Som vårdtagare kan man sedan välja utförare. Tanken i förslaget är att de 58 vårdtagare som nu går via kommunen istället ska hamna hos privata utförare, vilket 72 vårdtagare redan gör.

Som miljöpartister är vi knappast främmande för olika alternativ i vården. Däremot är det här ett tufft och svårt beslut, men andra alternativ har inte framkommit. Vi är inte villiga att varken sparka personal eller ta bort förebyggande insatser inom exempelvis äldreomsorgen.

Ingrid Rohlin, ledamot i Vård- och omsorgsnämnden

Daniel Kristiansson, ersättare i Vård- och omsorgsnämnden

3 reaktioner på ”Personlig assistans på entreprenad?

  1. magnus larsson

    ”…knappast främmande för andra alternativ” hrm… Vad det handlar om är att spara på den yrkesgrupp som har bland de sämsta villkoren på arbetsmarknaden vad gäller lön, status och övriga villkor. I kommunen finns viss trygghet, förutsägbarhet och transparens vad gäller villkor. Man blir väldigt utlämnad hos vissa privata aktörer. Men vad vet jag…. Jag bor ju i en annan kommun och kanske inte borde bry mig.

    Magnus Larsson mp Säffle, personlig assistent och arbetsplatsombud för kommunal.

  2. Alltså, Miljöpartiet är generellt för andra verksamhetsformer än enbart kommunala. Sen beror det helt på vad det handlar om.
    Nackdelen med att göra en förfrågan om att lägga ut personlig assistans är, just som du skriver, att det kan innebära sämre villkor, eftersom kommunen oftast är en garant. Däremot kan vi också ställa krav på eventuella utförare.
    Jag jobbade själv som personlig assistent under drygt tre år, då via Försäkringskassan, hos privat utförare. Det finns både fördelar och nackdelar.

Kommentarer inaktiverade.