Nu satsar MP på järnvägen Oslo – Karlstad – Stockholm

Gustav Fridolin är i Norge. Han stöttar vårt gröna systerparti inför valet till stortinget. Här släpper han idag också nyheten att MP i vår skuggbudget i höst lägger 1,5 miljarder till satsningen på snabb järnväg mellan Oslo och Stockholm – via Karlstad.

Det är en viktig satsning som vi jobbat länge för i MP Karlstad. För ett par år sedan var vi från Karlstads kommun med och arrangerade konferensen 2.55 på Karlstad CCC. Där ville vi tillsammans med andra regioner och kommuner längs sträckan visa att det är möjligt att halvera restiden mellan våra två nordiska huvudstäder.

Sverige och Norge har ett växande samarbete. Alltfler svenskar pendlar till Norge för jobb. Alltfler norrmän reser hit för att handla, gå på konferens eller uppleva kultur. Vårt handelssamarbete växer. Dagligen flyger en och en halv miljon människor mellan huvudstäderna. Tåget tar idag sex timmar. År 1910 tog det tio. Det är inte hållbart.

Nu tänker vi i MP jobba vidare med de här frågorna. Det blir en tydlig valfråga inför nästa år. Frågan är var de övriga partierna och Region Värmland står i den här frågan. Vänta och se i ett gammal trött fossilberoende flygsamhälle eller följa efter MP mot en modern och hållbar framtid.