Viktigt att barn får sin näring från bra råvaror

I veckan har diskussionen varit het i Karlstad kring frågan om serveringen av lättmargarin och lättmjölk kontra smör och mellanmjölk i skolan.

Kommunen tog beslut om en livsmedelspolicy i höstas och då skrev vi: Köp inte vilka livsmedel som helst
Det handlar om att det blir tydligare vilka krav kommunen har på inköp av livsmedel. Sedan tidigare har vi bestämt att 2020 ska 50% av livsmedlen i kommunens egen verksamhet vara ekologiska.

Samtidigt i höstas så kom det nya nordiska näringsrekommendationer som har fokus på helheten i kosten, det vill säga kostmönster, som är hälsosamma.

Livsmedelsverket är tydliga med att det är just råd det handlar om när det kommer till deras rekommendationer för lättmjölk och lättmargarin. Så här står det bland annat:

Måste man följa råden?
Att följa råden är ett enkelt sätt att servera måltider som uppfyller lagkravet på näringsriktig skolmat. Livsmedelsverkets råd om maten i skolan utgår från svenska näringsrekommendationer och är utformade med hänsyn till de matvanor vi har i Sverige. Råden är ett hjälpmedel för att planera menyer som ger barnen en hälsosam sammansättning av proteiner, kolhydrater och fetter och ett tillräckligt intag av fibrer, vitaminer och mineraler. Självklart är det möjligt att sätta ihop en matsedel med bra näringsinnehåll även om man inte följer alla råd. Det är något varje skola eller kommun får ta ställning till. Men om man gör ändringar är det viktigt att säkra näringskvaliteten med egen näringsberäkning och kompensera näringsmässigt för de ändringar man gör.

Vad tycker då vi i Miljöpartiet de Gröna i Karlstad om detta?
Kort och gott tycker vi att ekologiskt smör ock ekologisk mjölk är att föredra med tanke på att vi bör se till att barnen får sin näring från bra råvaror.

2 reaktioner på ”Viktigt att barn får sin näring från bra råvaror

  1. Anders Lindhe

    Okej, så nu skriver ni en sak och är bestämmande/styrande och agerar på ett helt annat sätt. Stå för de val ni per fakta idag levererar inom Karlstad kommunala skolor dvs. margarin (kemi ifrån a-ö) samt lättmjölk.

    Om ni nu anser det ni skriver, varför agerar ni 180-grader åt andra hållet?

  2. Martin Oscarsson

    Politiskt har vi i kommunen för ett antal år sedan bestämt att rekommendera barn- och ungdomsförvaltningen att följa livsmedelsverkets rekommendationer. Nu har vi tagit en upphandlingspolicy som verkar för mer inköp av ekologiska och närproducerade produkter. När det gäller uppföljning av beslut måste vi alltid kunna diskutera vad som är bra och riktigt och det är här vi vill diskutera frågan om lättmargarin respektive Bregott. /MP Karlstad

Kommentarer inaktiverade.