Karlstad kommun klimatkompenserar – cykelbussar till förskolor och minskat matslöseri

I många år har Karlstad kommun haft en intern klimatkompensation efter ett förslag från Miljöpartiet, så att pengarna går tillbaka som nytta till medborgarna och klimatet. Under många år har dessa pengar samlats på hög, men sedan Miljönämnden fick ansvar för arbetet har vi tagit fram regler och riktlinjer och nu äntligen beslutat om vad årets pengar ska gå till. 2,3 miljoner fördelas till:

 • Cykelbussar till förskolor så att de kan cykla iväg med 6-8 barn, samt lånecyklar till lärare och elever,
 • Klädbytarskåpet Tage där föräldrar kan lämna och få urvuxna kläder, samt växthus till förskolor
 • Ett projekt för minskat matsvinn,
 • Föreläsning och miljöprojekt för elever i skolan,
 • Olika projekt för att jobba bättre med miljökommunikation,
 • Miljödiplomering av Kultur- och fritidsförvaltningen
Cykelbuss. Foto: http://www.movebybike.se/sv/Boka/cykelbussen-pris-fakta

Utmärkelse för klimatinsatser
I klimatkompensationen ingår också en utmärkelse med 30.000 i prispengar för organisationer, företag eller privatpersoner utanför kommunorganisationen som gjort en bra insats för klimatet. Det kommer delas ut under 2015, och jag är mycket nyfiken på vem som får priset!

Stolt ordförande
Som avgående ordförande i Miljönämnden är jag mycket stolt över att vi rott detta i hamn! Jag tror detta kommer vara ännu en positiv del i vårt kreativa klimatarbete.

Martin Oscarsson, som gör sin sista månad som sammankallande i Miljönämnden efter åtta år på positionen.

4 reaktioner på ”Karlstad kommun klimatkompenserar – cykelbussar till förskolor och minskat matslöseri

  1. Martin Oscarsson

   Projektet drivs av de som gör maten till skolorna. Projektet är faktiskt bredare än jag skrev – de ska öka inköpen av eko, minska inköpen av kött, minska matsvinnet, informera och utbilda.

   1. Thomas

    Vore intressant att läsa en utvärdering av detta. På den förskolan i Karlstad jag jobbar på är det mesta, om inte allt som är möjligt är eko eller krav. En del som varit uppe hos oss var att väga maten som barnen skrapar av sina tallrikar när de ätit färdigt. Detta i ett led att minska matsvinnet. Resultatet verkar dock blivit att matpotionerna minskat och barnen inte kunnat äta sig mätta. Vilket i sin tur förstör det pedagogiska med måltiden genom att de som råkar få ta mat först är medvetna att maten inte kommer räcka och de roffar åt sig så mycket de kan för att slippa gå hungriga efter lunch.
    Politiska strävansmål i all ära, men det verkar som Karlstad Kommun ofta missar se helheten för sina verksamheter ur ett kvalitativt perspektiv.

Kommentarer inaktiverade.