Första gröna kulturministern – intervju med Alice Bah Kunke

Under Kommun och landstingsdagarna i Karlstad träffades flertalet landstings, regions och kommunpolitiker för att utbyta erfarenheter. Men också flera gröna ministrar från regeringen besökte solstan, och bland dem Sveriges nya kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kunke.

Alice kommer att arbeta i regeringen för att i samråd med andra ta fram vad som kommer att bli en grön kultur och demokratipolitik. Med sig har hon bland annat erfarenheter och engagemang för etisk och rättvis handel, det civila samhället och föreningslivet.
– Det finns otroligt mycket kultur och demokratipolitiska erfarenheter i vårt parti. Jag är otroligt tacksam att det finns kunskap från människor att hämta in kring frågorna. De ska verkligen känna att den politik som regeringen formar i mångt och mycket utgår från de erfarenheter som vi gjort oss runt om i landet, säger hon.

När vi träffar Alice har hon hunnit med att vara del i ett kulturpolitiskt seminarium med flera andra, fört samtal om grön politik, och även pratat med många partiaktiva. Svaren flödar fort fram, framträder som hjärtliga och rakt på sak.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke med Susanne Berggren från Riksteatern Värmland
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke med Susanne Berggren från Riksteatern Värmland

Vilka egenskaper tar hon med sig i sitt ideella engagemang och yrkesliv, i sitt nya uppdrag som statsråd?
– Man måste arbeta hårt och driva sina frågor. Man måste tänka tre steg innan, strategiskt. Att tala utifrån sitt hjärta och tala sanning, det är det som får personer att tänka att ”henne eller honom vill jag jobba vidare med”. Det övar man mycket på i det civila samhället och i föreningarna. Man blir inte så långvarig om man är en dryg jävel, säger Alice med ett skratt.

Lokala partiorganisationer som vill får boka upp henne, två dagar i veckan är under fyra års tid vigda för det. Men den som vill ses får passa på, för datumen fylls upp snabbt på med besök i olika orter och sammanhang.

Miljöpartiföreningar i Värmland är givetvis också välkomna att kontakta Alice. Men man får inte bli hemmablind. Dialog med kulturutövare finns också med på kartan.
– Vi är förhållandevis bra på att förstå att det finns en massa erfarenheter som vi kan kanalisera och bli en apparat för att göra politik av. Vi har flertalet grupper som kulturarbetare i olika nätverk, som blir en källa till kunskap för partiet, och som jag kommer att hämta inspiration ifrån.

När det gäller styrningen av kulturens uttryck påpekar Alice likt dramatikern Stina Oscarsson, som talade tidigare under dagen, att politiken inte ska lägga sig i utformningen av kulturen som skapas, för att stöpa den i sina egna färdiga former.
– Då kan det gå illa, för att uttrycka sig milt.

Vad tycker du är särskilt roligt i de första kultursatsningarna som kommer från regeringen?
– Satsningarna på barn och unga gör mig extra stolt. Att de kommer att få mer kultur både i och efter skolan via Kulturskolan, samt att vi stärker skolbiblioteken. Det känns ju väldigt, väldigt bra.

Eller uttryckt annorlunda. Bygg för framtiden, grunden läggs tidigt. På så sätt hoppas Alice och Miljöpartiet skapa ett hållbart och ekologiskt samhälle, där kulturen är tillgänglig och närvarande i människors liv, oavsett storleken på den enskildes plånbok.

Text och foto: Robert Halvarsson