20.000 nya tallrikar till barnen?

I måndags deltog jag på en utbildningsdag på temat ”giftfri förskola”. Där var Carl-Gustaf Bornehag från Karlstads universitet, Ulrika Dahl från Svenska Naturskyddsföreningen, men även tjänstemän som arbetar med att förverkliga en giftfri förskola.

Grunden är att skadliga kemikalier, främst hormonstörande ämnen, ska fasas ut ur barns vardag så gott det går. Överallt vi vänder oss finns skadliga kemikalier, vars påverkan vi många gånger inte har en aning om. De går rakt genom kläderna, in i våra kroppar till cellerna. Effekterna av det kan upptäckas flera decennier eller generationer efter att vi utsatts för dem. Foster och barn är särskilt utsatta, av den enkla anledningen att de befinner sig i ”programmeringsstadiet”, de utvecklas snabbast och kan ha minst skydd. Och gentemot vår vanliga förståelse av ordet ”gift” behövs ytterst små mängder vid ”fel” tillfällen för att en förändring i våra kroppar ska ske. Därför är det oerhört viktigt att just förskolor och skolor, där barnen tillbringar mycket tid, också ska innehålla så få skadliga kemikalier som möjligt. Landstinget i Värmland har dessutom arbetat intensivt för detta på neonatalavdelningen (nyfödda som behöver extra vård) på Centralsjukhuset för att de inte ska utsättas för onödiga risker.

Trots att jag jobbat som politisk sekreterare sedan november 2010 är det väldigt konstigt att tänka att det initiativ jag och Maria Frisk skrev på, och som beslutades i april 2013, idag har lett till att kommunen exempelvis köpt in 20.000 tallrikar i porslin för att byta ut plasttallrikar. Varför byta ut dem? När plasttallrikar blir varma eller hettas upp börjar de läcka olika kemikalier, som går rakt in i maten och sedan in i barnens kroppar. Ganska onödigt alltså. Det går att göra något åt det och det är precis det vi börjat göra.

Annonser