Kärnkraften kostar

Karlstads kommun är en av få kommuner som äger aktier i kärnkraft. Vi äger 2,13% i Oskarshamn, och i oktober beslutade den största delägaren E.ON att lägga ner reaktor ett och två. Konsekvenserna blir en nedskrivning av värdet med 14 miljarder kronor totalt och Karlstads del i detta är 300 miljoner kronor. Pengar som kommer att belasta årets resultat. 

Miljöpartiet har under flera mandatperioder försökt att få dessa aktier sålda. Detta på grund av två anledningar 

1, problematiken kring kärnkraft, uranbrytning, slutförvar och risker.

2, ekonomiska risker kring ägandet- hur ser ägarnas ansvar ut vid olycka, renovering och avveckling?

Eftersom vi är en sådan liten aktieägare med bara 2,13 % av ägandet har vi mycket liten insyn och i praktiken har det gjort att allt som beslutats i OKG har Karlstads kommun varit tvungna att följa, säger Per-Inge Lidén, kommunalråd och språkrör.

Vi har skrivit om det här förut här på bloggen som då gällde en möjlig försäljning av aktierna enligt en dåtida uppgörelse med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, 2010. Vårt förra kommunalråd Åke Pettersson Frykberg har länge varnat för konsekvenserna och senast i oktober uttryckte han sin oro. 

– Jag  är otroligt besviken säger Maria Frisk, kommunalråd och språkrör. Det skulle kunna vara enkelt att säga ”vad var det vi sa”, men det känns bara ledsamt att vi inte lyckades få fler partier att förstå riskerna med innehavet. Visst har kommunen under perioder fått stora inkomster, men vi har hela tiden påtalat den ekonomiska risken i slutändan.

4 reaktioner på ”Kärnkraften kostar

 1. Josefin Schyllander

  Utifrån denna erfarenhet borde det väl verkligen vara på tiden att starta en kampanj för divestering och en förändrad finansieringspolicy i Karlstads kommun?
  Det är en värld i förändring och att ligga i framkant har visat sig vara en ekonomisk framgångssaga.
  Att blunda för den pågående omställningen från fossil- och kärnkraftsbaserad kraft har nu gett oss (kommuninvånarna) en ordentlig bakläxa, det är dags att se till att vi inte går på den niten igen. Divestera!

  1. Daniel Kristiansson

   Hej Josefin!

   Vi har precis börjat titta på det här, bland annat med tanke på att det uppmärksammas av exempelvis 350.org just nu, och att våra partikamrater i Uppsala påbörjat det här!

   /Daniel Kristiansson
   Politisk sekreterare

Kommentarer inaktiverade.