Partisekreterare på sitt sista avdelningsbesök

På kongressen i Karlstad 2011 valdes Anders Wallner till Miljöpartiets partisekreterare. Vi (inte Växjö) har haft äran att få ha honom på sitt sista avdelningsbesök innan han nu lämnar över sitt uppdrag till en efterträdare imorgon.

Han berättade för, och besvarade frågor från, medlemmar igår om vad som varit störst under dessa fem år.2016-05-12 14.10.35

För några år sedan påbörjades kampanjen 150 000 samtal. Syftet var politikutveckling i samtal med vem som helst, människor på en fest, i en matkö eller intresserade bekanta, för att utveckla det nya partiprogrammet 2014. Enligt Anders är detta ett brett och starkt partiprogram. Bredare än bara miljöfrågor, som många kritiserat oss för att bara fokusera på.

Besök till distriktsstyrelser för att diskutera världens roligaste valår var ännu en viktig och betydelsefull arbetsuppgift. Toppen var EU-valet när partiet blir näst störst procentuellt och mandatmässigt. Sen kom riksdagsvalet som en kalldusch vi inte ville ha, efter mycket hårt slit på alla nivåer.

Men sedan lästes regeringsförklaringen upp av Stefan Löfven den 3 oktober 2014 med grön politik och var en höjdpunkt. Regeringen har fortsatt arbeta efter den, även om det finns en bild att regeringen inte regerar eller får igenom sin egen politik.

Ett år senare slog flyktinguppgörelsen ner och det vet alla att den var oerhört jobbig för Miljöpartiet. Även den senaste tidens ”grävande i oss själva” och granskning har varit jobbiga.

Samtidigt har vi fler medlemmar än innan Anders började, vi sitter i regering, vi har bättre verktyg för att kunna hantera konflikter i avdelningar. Och det finns platser (som i Karlstad och de andra 124 kommunerna samt 18 av 21 landsting/regioner) där Miljöpartiet också är med och styr.

Länk till NWT

Annonser