Utveckla Ulvsbybygden för framtiden

För oss i Miljöpartiet är det viktigt att hela Karlstads kommun ska växa och utvecklas. Ett av de intressanta tätortsnära utvecklingsområdena är Vallargärdet och Ulvsby. Här finns skola, ett rikt kulturliv, idrottsplats, bra kommunikationer och en fantastisk miljö.

Just nu pågår diskussionerna om lämpligheten av att öppna en ny bergtäkt 500 meter norr om Vallargärdets samhälle. En sådan bergtäkt, menar vi, skulle drastiskt förändra utvecklingsmöjligheterna för bygden negativt. Miljönämnden har uttalat sig positivt ur ett strikt tillsynsperspektiv att ansökan om bergtäkten kan tillstyrkas.

Vi anser att Karlstads kommun bör komplettera det strikt fackmässiga inlägget med ett bredare samhällsperspektiv. Vi tror på orten och dess framtid. Vallargärdet kan utvecklas ännu mer eftersom orten erbjuder ett attraktivt boende. Närheten till Karlstad, det breda utbud av samhällsservice som finns i form av skola, affär och kollektivtrafik samt närheten till natur gör att orten har stor potential.

En bergtäkt kommer att användas under flera decennier framöver. Att tillåta utvinning av berg, med allt det buller och med den miljöpåverkan som tillkommer, kommer att för överskådlig tid att förhindra en utbyggnad av Vallargärdets samhälle norrut.

Miljöpartiets åsikt är därför att Karlstads kommun ur ett brett samhällsbyggarperspektiv bör förorda att ansökan om en ny bergtäkt norr om Vallargärdet avstyrks.

Monika Bubholz, språkrör MP Karlstad (076-126 01 02)

Per-Inge Lidén, språkrör MP Karlstad

7 reaktioner på ”Utveckla Ulvsbybygden för framtiden

 1. Kim

  Kul att MP gör denna ståndpunkt. Varför ínformerade ni inte resten av partiet i Karlstad att ni inte stödjer någon bergtäkt?
  Det var ju en blåGRÖN majoritet i Karlstad kommuns miljönämnd som gav tummen upp för en ny bergtäkt och gick då emot tjänstemännen i förvaltningen för några dagar sedan.

  1. monikabubholz

   Hej Kim.
   Jag och Per-Inge har missat att informera oss i att frågan var på väg upp i miljönämnden. Så vi tar på oss att vi inte hade tillräcklig dialog i partiet innan.
   Hälsningar Monika

   1. Therese Lindh

    Glädjande att ni kommit fram till att Ulvsby ska bevaras som det är idag. Mycket olyckligt för oss ev blivande grannar till täkten att ni missar att informera varandra inom partiet i en mycket viktig fråga. Er röst var ju den avgörande – hade ni röstat till fördel för miljön hade miljönämndens beslut blivit ett avslag för täkten. Jag hoppas att ni agerar så att det tydligt kommer till Länsstyrelsens kännedom att miljönämndens korrekta beslut är nej till täkten. För oss är det en katastrof om det blir en täkt i Ulvsby.

   2. Miljöpartiet Karlstad

    Hej Therese!

    Ursäkta sent svar!
    Det är olyckligt att vi missade att informera oss om att den här frågan skulle beslutas i miljönämnden, som är den instans i kommunen som yttrar sig rörande bergtäkten. Kommunens nämnder är i hög grad självstyrande när de fattar sina beslut. Vi kommer berätta att det är viktigt med samhällsperspektivet i frågan.

    Mvh,
    Daniel Kristiansson, politisk sekreterare

 2. Kåre Älverstad

  Hej
  Hur kommer MP att agera i frågan om bergtäkten i Ulvsby? Det finns ju så att säga
  dubbla budskap i ärendet.
  Hälsningar Kåre

  1. monikabubholz

   Hej Kåre
   Vi tittar just nu på om det går att lyfta frågan till kommunstyrelsen eftersom vi tycker att det även handlar om framtida utveckling av samhället.
   Hälsningar Monika

 3. Lotti i Killstad

  Hej, MP!
  Hoppas verkligen att ni kommer att lämna in en skrivelse där ni tydligt markerar denna felaktiga röstning, den röst som vägde över till nackdel för oss boende och kan komma att drabba oss mycket hårt , så även framtiden för utvecklingen av Ulvsby som samhälle.
  Jag flyttade ut hit, från stan, för ca 1,5 år sedan…en längtan till landet, lugnet, tystnaden, naturen, egen trädgård att odla, långa promenader i skön miljö med min hund…..Att komma att behöva höra ”tapp, tapp, tapp, tapp, tapp, tapp, tapp” dagligen (tänk förutom vardagen t.ex. hela semestern) är tämligen enerverande och stressande…även om det håller sig inom laglig ljudnivå!!!! Bara jämför med när någon sitter med en penna mot ett bord….”tapp, tapp….”….inget man ”vänjer sig” vid!! Därtill miljöpåverkan och ökning av tung trafik!!

  Att få detta förstört och att värdet på fastigheterna sjunker…ställer ju de boende i en tämligen utsatt situation!

  EN röst……som avgjorde……en röst från det parti som förväntas värna om miljön…..varför??? OM ni nu inte haft fungerande kommunikation, så torde det ju falla sig naturligt för ett miljöparti att rösta MOT detta förslag?? Särskilt om man inte ”hunnit” kolla av med kollegorna??

  Hälsningar,
  Lotti i Killstad

Kommentarer inaktiverade.